Prvenstvo Evrope juniorsko, Batumi, Gruzija, slobodan dan ..

Evo nas opet na kursu dogadjanja, Zemlja je Gruzija, na obali Crnog mora, gde sam danas leskario na sljunku i obnavljao farbu stecenu nedavno na Bracu, spram Splita . Nacionalna valuta je lari a prema euru dodje 2,20 tacno. Sam region je Adjarija, dok je Batumi glavni grad i broji kao nekad Novi Sad oko 200.000, dusha…Saobracaj haotican, striktno pravo jaceg, i zato svi voze jake masine i dzipove uglavnom, dok je onih malolitraznih tesko i videti, mada je cena goriva tu negde kao i kod nas.

Ulice su dosta uske, i malo je bulevara , koji su spram novosadskih samo bedne imitacije, ali pored mora je uzak prostor, a planina je vec na 5 min zicarom, tako da je grad dobio svoje konture jos pre stotinak godina a ovo su samo male prepravke..

Nasi dosta skromno sto se tice saha, ali veseli me njihov optimizam, tako da mislim da ce tu ipak biti regrutovano dosta majstora u buducnosti, a i visih titula. Sutra je slobodan dan, pa nam predstoji sabiranje utisaka, pred poslednja 3 kola, kad ce svi krenuti na sve ili nista !!  Po standardu smo tu negde a po temperamentu gruzini ipak vise lice na crnogorce, jer je zaledje iskljucivo gorstacko. Inace jos jedan lep grad slican Batumiju je Sokhumi, ali on je sad u tzv drugoj drzavi , Abhaziji, koja je uz podrsku Rusa, iskoristila presedan napravljen Kosovom, pa sad ima nezavisnost koja je i odbranjena nakon nepromisljene intervencije gruzinskog predsednika Sakashvilija gde je u blickrigu ruskih snaga doziveo veliki poraz.Naime i njega su kao i Slobu navukli ameri laznim obecanjima i informacijama. No da ne davim o politici, koga to danas zanima jel, pogotovu u sahovskoj rubrici..

Danas nam je stigao i predsednik SSS i SSV dr Kopanja, pa je doneo neophodan entuzijazam, koji ce nasi takmicari valjda uspeti da materijalizuju u nastavku takmicenja. Ja odo jos malo sutra na sunce jer ce uskoro i ovde kazu opet kisha, treba nakupiti snagu pred predstojeci turnir u Albaniji !!

Ukupno 1 komentar

Pratite komentare ovog članka tako što ćete se pretplatiti na RSS dovod komentara

  1. Nebojša Radosavljević

    Do sada najbolji komentar ikada na ovom sajtu. Koncizno i enciklopedijski, bravo!
    A što se narednog turnira tiče, neće biti kao prošle godine. Odnosno sada je puno ajkula, a za trgovinu ne znam. Nije tamo IN, trenutno je OUT :-)
    Pozdrav i srećno!

Postavite novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

obavezno

Sva prava zadržana
E-pošta: Mobilni: ++381 (0) 64 124 97 41 Kućni: ++381 (0) 21 450 714